Ungarsk Mynde

Ungarsk Mynde

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Ungarsk Mynde.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Ungarsk mynde er kjent som Magyar Agàr i hjemlandet, og har svært mye til felles med greyhound, men den er noe mindre i størrelse. Den har røtter tilbake til 800-tallet i Ungarn.

Ungarsk mynde minner mye om greyhound, men er mindre og ikke like hurtig. Den har en langstrakt og muskuløs, strømlinjeformet kroppsbygning, med lange smale lemmer og kraftig lårmuskulatur, dyp brystkasse og godt opptrukket buk. Den har rett rygglinje og buet lendeparti. Halen er lang og bæres sabelformet. Hodet er langt og smalt (kileformet) og har rosenformede hengeører.

Pelsen er kort og glatt, men tykkere på vinteren. Alle farger er tillatt, også partifarget (flekket) og brindlet (tigret).

Hanner blir ca. 65-70 cm i skulderhøyde, tispene noe mindre. Vekten ligger normalt på ca. 30 kg hos hanner og ca. 25 kg hos tisper.

Tradisjonelt er dette en hetsende jakthund på småvilt, rev og hjortedyr, men rasen har også vist seg dugelig på sporing. I Norge er den først og fremst en ypperlig familie- og utstillingshund.

Ungarsk mynde er en tøff, aktiv og svært besluttsom hunderase. Den er meget sosial og regnes som flink med sin egen families barn, men er gjerne noe skeptisk til fremmede. Den blir en ypperlig familiehund, som ikke gjør så mye av seg innendørs. Man må imidlertid regne med å gi den endel mosjon. Den trenger en tydelig, men tålmodig leder og kan være noe følsom av natur.

Rasen er følsom for kulde, og bør børstes to ganger i uken.

Historikk for Ungarsk Mynde

Agár betyr rett og slett mynde. Det hersker stor usikkerhet med hensyn til opphavet til denne hunderasen, som noen mener den nedtammer fra gamle asiatiske mynder som ble innført til Europa på 800-tallet. Der ble de krysset med lokale raser. Også de gamle madjarenes jakthunder, som man mener var av nordafrikansk sloughi opphav, har med stor sikkerhet blitt krysset inn på 1200-tallet.

Denne mynden ble først og fremst skattet av overklassen i det gamle Ungarn. De drev med jakt på hare og kanin, og i noen grad også på større vilt og fugl. Det skal også ha eksistert en mindre variant av rasen. Også bøndene benyttet nemlig disse hundene til jakt en gang i tiden, men jakt på hare ble forbudt i Ungarn på 1800-tallet. Etter dette forsvant rasen nesten helt.

Mot slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet bestemte man seg for å forsøke å redde rasen, gjennom kryssavl med greyhound. Den regnes imidlertid ikke for å ha blitt fullt restituert før omkring 1960. I 1966 ble rasen anerkjent av FCI.

Mer om Ungarsk Mynde:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Mynder  (Gruppe 10)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 240

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 25-30kg
Tispe: 20-25kg

Høyde (cm):

Hann: 65-70cm
Tispe: 60-67cm

Farge(r):

Alle er tillatt

Pelslengde:

Kort

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Liten

Aktivitet:

aktiv

Fra DogLex

Mynder
...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homoge...

Bilder av Ungarsk Mynde

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Ungarsk Mynde, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Ungarsk Mynde kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.