Kretahund

Kretahund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Kretahund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Kretahund er en livlig og behendig rasehund som trenger såvel fysiske som psykiske utfordringer for å trives. Dette er en primitiv hunderase som naturlig er reservert og derfor kan virke sky overfor fremmede. Den er imidlertid både leken og tillitsfull overfor de den kjenner og liker, og den vil naturlig vokte medlemmer i familien og eiendommen.

Kretahund er en slank, men muskuløs og langbeint spisshundtype som gir et typisk pariahhund uttrykk. Høyden er normal 52-60 cm  hos hanner og 50-58 cm hos tisper. Vekten ligger vanligvis på ca. 15-20 kg, avhengig av kjønn.

Pelsen er kort og glatt, ofte litt lenger langs sidene av nakken, bak på lårene og langs undersiden av halen. En rekke farger er tillatt. Hodet er typisk trekantet og noe langstrakt, og ørene, som er svært bevegelige, vanligvis spisse og stående, men de kan også legges bakover på ulvevis. Halen, som er forholdsvis lang, bæres vanligvis i en krøll over ryggen, men når hunden hviler eller løper strekkes den ut på myndevis og brukes aktivt som balanseror. Kretahund er en svært hurtig og spretten hund, som har et løpesett som er nærmest identiskt med myndenes.

Kretahund er en jakthund som aktivt benytter både syn, lukt og hørsel når den jakter. Den er svært hurtig, lettvint og fungerer meget godt i ulendt terreng, utholdende som den er. Den er ypperlig til såvel hetsjakt som sporhund, og fordi den sjelden bjeffer utenfor sitt domene, vil den også trolig kunne bli en ypperlig ledhund. Den kan også benyttes til mange andre jaktformer. Kretahund utgjør også et ypperlig valg til mange former for hundesport. Den er dessuten en god vakthund og en stødig familiehund, selv om den nok passer best for folk med erfaring i å håndtere primitive hunder.

Kretahund er en livlig og behendig rasehund som trenger såvel fysiske som psykiske utfordringer for å trives. Dette er en primitiv hunderase som naturlig er reservert og derfor kan virke sky overfor fremmede. Den er imidlertid både leken og tillitsfull overfor de den kjenner og liker, og den vil naturlig vokte medlemmer i familien og eiendommen. Den skal utgjøre en habil familiehund, men den trenger et aktivt miljø og en klar og tydelig leder. Det fortelles at den er ivrig etter å lære nye ting.

Rasen er ikke befengt med arvelig belastede sykdommer. Så langt kjent finnes ikke slike hunder utenfor Hellas, men unntak av en import i Tyskland  og i Finland.

Historikk for Kretahund

Kretahund, eller kritikos lagonikos som er det offisielle navnet gresk kennelklubb har gitt denne pariahhunden, er en primitiv hunderase  med røtter som går flere tusen år tilbake i tid. Som sådan er det dokumentert at det på Kreta, hvor denne hunden egentlig hører hjemme, har eksistert lignende hunder i mer enn 4 000 år.

Det opprinnelige navnet på denne hunden er kritikos ichnilatis. Gjennom tusner av år har den levd som pariahhund. Den har formert seg fritt og har overlevd inn i vår tid som følge av den «sterkestes rett». Den sosialøkonomiske utviklingen på Kreta i nyere tid førte imidlertid til at den opprinnelige hunden holdt på å dø ut på 1900-tallet, så i den grad dagens kretahunder regnes som en urgammel rase, er det gjennom den opprinnelige kretahunden.

De siste 20 årene har en gruppe mennesker forsøkt å redde kretahunden, gjennom bevisst avl på individer som tilfredsstiller de krav som ble satt for en rasestandard. Og de ser ut til å ha hatt suksess. Gresk kennelklubb, som er medlem av FCI, har nylig anerkjent rasen under navnet kritikos lagonikos (kretahund). Klubben har også søkt om internasjonal anerkjennelse for rasen, som i såfall blir klassifisert som en primitiv spisshund i FCIs gruppe 5 seksjon 7.

Mer om Kretahund:

Vekt (kg):

Hann: 15-50kg
Tispe: 15-50kg

Høyde (cm):

Hann: 52-60cm
Tispe: 50-58cm

Farge(r):

Flere, se beskrivelse

Pelslengde:

Kort

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Pariahunder
...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe av ...
Podencoer
...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hun...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og a...

Bilder av Kretahund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Kretahund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Kretahund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.