Karelo-finsk Laika

Karelo-finsk Laika

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Karelo-finsk Laika.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Karelsk-finsk laika (mangler anerkjennelse) er den minst kjente av de fire laikarasene. Den er en usedvanlig allsidig brukshund og en god familiehund. Den er en såkalt treskjellende hund og brukes først og fremst som jakthund på tiur og orrfugl. Den har imidlertid også utmerkede egenskaper til storviltjakt, f. eks. på elg, hjort og bjørn. I tillegg kan den brukes som trekkhund og kløvhund. Rasen er også en god vakthund.

Karelsk-finsk laika skal ha gode egenskaper som familiehund, men den krever mye mosjon og passer derfor best i en aktiv familie. Den krever en streng, men meget varsom dressur, og den må aldri kues. Den er ofte svært mistenksom overfor fremmede og vil normalt bli en god vakthund. Den skjeller lett, men skal ikke være en like energisk skjeller som finsk spets. Rasen er også kjent for å være svært dominant overfor andre hunder.

Historikk for Karelo-finsk Laika

Dette er en gammel jakthundrase som tilhører spisshundene og stammer fra Karelen i Russland og deler av Finland. Denne hunden er meget sjelden i den vestlige delen av verden.

De første hundeutstillingene fant sted på begynnelsen av 1900-tallet, og jegerorganisasjonene gikk i spissen for utviklingen av rasene. En kynologisk konferanse inndelte i 1947 laikaene i fem raser, men dette ble ikke godkjent av laikatilhengerne. Det var først ved konferansen i 1949 at man kom frem til dagens fire raser: vestsibirsk laika, østsibirsk laika, russisk-europeisk laika og karelsk–finsk laika, som altså ikke ikke aksepteres som egen rase av FCI. Den er så lik den finske spetsen at de fleste menerat de to har et felles opphav, og kanskje må regnes som varianter av samme rase. Trolig er også dette årsaken til at FCI ikke har anerkjent den karalsk-finske laikaen på linje med de tre andre laikaene.

Mer om Karelo-finsk Laika:

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 13–15 kg
Tispe: 10–12 kg

Høyde (cm):

Hann: 43–50 cm
Tispe: 39–46 cm

Farge(r):

Rødbrun eller gyllenrød med hvite tegninger på labbene

Pelslengde:

Kort

Pels:

Tett og myk

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Bilder av Karelo-finsk Laika

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Karelo-finsk Laika, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Karelo-finsk Laika kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.