Pinscher

Pinscher

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Pinscher.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Pinscheren (i en periode kalt mellompinscher) er en gammel tysk rase, som tidligere fantes i to hårlagsvarianter: glatt- og strihåret. Den strihårete varianten fikk sitt eget navn schnauzer på slutten av 1800-tallet, og den glatthårete er den som fremdeles heter Pinscher.

Rasestandarden sier om temperamentet: Livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk. Intelligent og utholdende, noe som gjør den til en velegnet familie- og vakthund. Pinscheren trenger aktivisering hver dag for å ikke kjede seg.

Det er mye som taler for Pinscheren. Det er begrenset med pelsstell, den har en hendig størrelse, den er mentalt robust, den er veldig glad i mennesker den kjenner, men kan være reservert ovenfor fremmede. Den er veldig kjærlig, myk å klappe og koselig å ha i sofakroken, samtidig har den full kapasitet som bl.a. lydighets- og agilityhund. Den er utpreget renslig og har lite kroppslukt. Om vinteren greier den seg fint i flere kuldegrader hvis den får være i bevegelse. Den kan imidlertid styre sin begeistring for regn, akkurat som oss mennesker. Pinscheren ble opprinnelig brukt som stallvakt, og har fremdeles en del vaktinstinkter uten å være verken gneldrete eller aggressiv. Som alle andre hunder bør den ha klare grenser for hva som er lov og ikke lov, og lærer du den det får du en meget trofast følgesvenn. Pinscheren tilpasser seg et liv så vel byen som på landet. Pinscheren egner seg godt som familiehund og blir nært knyttet til ’flokken sin’.   

Bruksområde
Pinscheren ble i sin tid brukt som gårdshund (stallhund, vakthund), og den skal fortsatt være en ypperlig rottejeger. Den er utrettelig i sin jaktform på rotter og andre skadedyr. Tidligere fulge gjerne disse hundene med sine eiere når de dro til markedet med hest og vogn. I dag er rasen først og fremt en flott familiehund, som man ofte ser på hundeutstillinger. Den er også ypperlig egnet til en rekke former for hundesport, for eksempel agility og brukshundsport.

Utseende, anatomi og fysikk
Pinscheren er en muskuløs mellomstor hund (45-50 cm). Den er glatthåret og finnes i to fargevarianter. Enten svart med rødbrune tegninger eller ensfarget rød. Pinscheren er en allrounder og utmerker seg med sin styrke, spenst og smidighet. Pinscheren er en svært elegant hund. Den er harmonisk bygget og har jevne linjer.

Lynne og væremåte
Rasestandarden sier følgende om temperamentet: «Livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk. Intelligent og utholdende», noe som gjør den til en velegnet familie- og vakthund for de rette.

Det er mye som taler for denne hunderasen. Den trenger kun et begrenset pelsstell og den har en hendig størrelse. Rasen regnes som mentalt robust og er normalt glad imennesker og andre dyr. Den regnes også som oppmerksom, lærenem og kjærlig. Rasen skal også være svært renslig av seg og har normalt liten kroppslukt. Den kan tilpasses et liv i byen så vel som på landet, men trives best i et aktivt miljø.

Historikk for Pinscher

Pinscheren er en gammel tysk hunderase som tidligere fantes i både en glatthåret og en strihåret variant. Man mener at rasen opprinnelig har sitt utspring fra de gamle tyske torvhundene. Det er funnet kobberstikk av pinschere så langt tilbake som på 14 og 1500 tallet.

Pinscher ble anerkjent som egen rase i 1879. Den første raseklubben (Pinscher-Schnauzer Klub) ble dannet i Tyskland i 1885.. Hunden ble den gang beskrevet som en blanding av hunder med forskjellig hårlag, farge og størrelse. Den strihårede varianten ble på slutten av 1800-tallet skilt ut som en egen rase og og fikk navnet schnauzer, mens den glatthårede varianten fortsatt ble hetende pinscher. Opprinnelsen kan således sies å være en stamfar for alle pinscher og schnauzerrasene.

Rasen kom til Norge omkring 1966, da Grethe Berg (Kennel Bergkollen) importerte den hit. Det første kullet ble født her den 13.mars 1968 og var et resultat av Grete Bergs import to år tidligere.

Mer om Pinscher:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 184

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 14-20kg
Tispe: 14-20kg

Høyde (cm):

Hann: 45-50cm
Tispe: 45-50cm

Farge(r):

Ensfarget hjorterød eller rødbrun, sort og tan

Pelslengde:

kort

Pels:

tett, glatt, tilliggende, skinnende

Pelsstell:

lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Gardshunder
...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som e...
Pinschere
...pinschere er en liten gruppe med tamhunder som opprinnelig ble avlt fram som såkalte stallhunder ...
Schnauzere
...schnauzere er en liten gruppe med tamhunder som opprinnelig ble avlt fram som såkalte stallhunder og gårdshu...
Stallhunder
...stallerhunder var en type brukshunder som ble mye benyttet i europa før andre verdenskrig. stallhunder var g...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-,...

Bilder av Pinscher

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Pinscher, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Pinscher kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.