Spansk Mastiff

Spansk Mastiff

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Spansk Mastiff.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Spansk mastiff er en gigantisk hund med balanserte proporsjoner og en meget solid kroppsbygning. Typisk gangart er trav.

Hodet er solid, massivt og har proporsjoner som passer med kroppen. Skallen er måtlig velvet uten uttalt stopp. Øynene er små, madelformede og skal være nøttebrune (helst mørke). Øyenlokkene har sorte kanter. Ørene er mellomstore, triangelformede og henger ned mot kinnene. Kroppen er rektangulær, massiv og meget muskuløs. Halsen er kraftig og har løsskinn og doble hudfolder. Manken er svakt markert. Brystkassen er dyp og bred og har godt velvende ribben. Ryggen er kraftig og muskuløs. Lendet er langt og bredt. Krysset er bredt og sluttende. Kompakt benstamme med muskuløse, kraftige ben som ender opp i store katteformede labber med sluttede tær. Sporer forekommer på bakbena. Halsen er tykk ved basen og avsmalnende mot halespissen. Behåringen er gjerne noe lenger på halen enn ellers på kroppen, Den bæres normalt lavt, hengende ned mot hasene.

Pelsen er tung og tett, middels lang og slett. Kortere på bena og noe lengre på halen. Alle farger er tillatt, men gjennomgående farger foretrekkes: Gul, rødbrun, rød, sort, ulvegrå og blandet. Ansiktsmaske og ører farget i samme farge som masken er vanlig.

Hannhundene skal være minst 77 cm i skulderhøyde, men bør være over 80 cm. Vekten ligger normalt omkring 55-65 kg, men det viktigste er at vekten står i samsvar med proporsjonene. Hannene kan således godt bli tyngre enn dette. Tisper skal være minst 72 cm i skulderhøyde, men bør være over 75 cm. Vekten ligger normalt omkring 50 kg, men det viktigste er at vekten står i samsvar med proporsjonene. Tispene kan således også bli tyngre.

Spansk mastiff er en utpreget brukshund med ypperlige egenskaper som familiehund i en aktiv og friluftsglad familie. Den har spesielle egenskaper som buskapshund, men kan også med fordel brukes som vakthund eller jakthund (spesielt på villsvin). Rasen har også mange flotte egenskaper innen hundesport. I tillegge er den en meget spennende utstillingshund.

Spansk mastiff er en stolt og tålig hund. Den er livlig og uredd, men rolig, hengiven og gjerne svært lojal mot sine eiere. Den er også regnet som et utmerket hund for barnefamilier. Den kan være litt skeptisk til fremmede, spesielt på egen eiendom og når egne barn er tilstede.

Rasen krever mye mosjon og bør ha godt om plass, slik at den kan ferdes ofte utendørs. Pelsen trenger normalt vedlikehold (1-2 ganger i uken).

Historikk for Spansk Mastiff

Spansk mastiff er en svært gammel hunderase, men ingen vet nøyaktig hvor gammel den er. Den kan ha oppstått i Estremaduraregionen i Spania. Denne gigantstore mastiffen er også kjent under navn som estremaduramastiff, leonmastiff og manchamastiff i hjemlandet.

En av teoriene som verserer blant kynologer om denne rasen går ut på at den opprinnelig skal ha kommet til den Iberiske halvøy med de gamle fønikerne, som kan tatt den med fra Syria eller India. Den spanske gjeterorganisasjonen Mesta har dokumentert hvordan denne storvokste hunden siden helt siden 1400-tallet har vært et viktig redskap i kampen mot rovdyr, og da spesielt gråulv. Mange kynologer mener også at rasen har bidratt betydelig til blant annet pyreneisk mastiff, sankt bernhardshund, argentinsk dogge og flere andre store molossere.

Spansk mastiff er en populær og svært tallrik rase i hjemlandet, der det skal finnes mer enn 24.000 eksemplarer alene. Mange holder den også som ren selskapshund, men for de fleste er den fortsatt en nyttig brukshund. Mest vanlig er den i provinsen Leon i det nordvestre Spania. Utenfor Spania er den imidlertid sjelden, men det sies at noen av de beste utstillingshundene finnes i områdene rundt Madrid i Spania og i Nederland og USA.

I Norge sorterer rasen under Klubben for Større Selskapshunder (KSS), men dette er en meget sjelden hunderase her i landet.

Mer om Spansk Mastiff:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder  (Gruppe 2)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 091

Størrelse:

Gigant

Vekt (kg):

Hann: 55-65kg
Tispe: 50-55kg

Høyde (cm):

Hann: 77cm +
Tispe: 72cm +

Farge(r):

gul,rødbrun,rød,sort,ulvegrå

Pelslengde:

midels lang

Pels:

tung,tett,midelslang,slett

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og...
Vakt--og-vokterhunder
...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molo...
Vokterhunder
...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, eiendomm...

Bilder av Spansk Mastiff

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Spansk Mastiff, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Spansk Mastiff kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.