Rally-lydighet
Rally-lydighet
Rally-lydighet er en relativt ny hundesport som har blitt stadig mer populær de siste årene. Det er en morsom og engasjerende aktivitet som kombinerer elementer fra rallylydighet og agility, og involverer en serie av øvelser som hund og eier utfører sammen. I rally-lydighet skal hunden følge en bane og utføre en rekke øvelser mens eieren gir kommandoer og tilbyr positive forsterkninger. Det er en flott måte for eiere å tilbringe tid sammen med hundene sine og å forbedre lydigheten og ferdighetene deres på en morsom og utfordrende måte.
Eksempel på skilt fra klasse 1 |
Litt om Rally-lydighet
Rally-lydighet er en utfordrende og spennende hundesport som består av mange forskjellige øvelser. Noen øvelser er hentet fra Agility, noen fra tradisjonelle lydighet og noen finnes bare i Rally-lydighet. En bane består av et utvalg på 15-20 øvelser.
Klasse 1 – her føres hunden i bånd. Videre følger klasse 2, 3 og ELITE. I disse klassene er hunden uten line og halsbånd, og vanskelighetsgraden stiger etter hvert som ekvipasjen avanserer i klassene.
Alle starter med 200 poeng, og ekvipasjene blir trukket for feil som f.eks. stramt bånd (klasse 1), skjeve sitter, uriktig utført øvelse, snusing på bakken eller skilt mm.
Akkurat som i agility, er banene nye for hver gang, slik at fører aldri vet hvilke kombinasjoner som kommer. Alle øvelsene må derfor være trent inn på forhånd. I Rally-lydighet starter alle med 200 poeng og blir trukket for ”feil” som for eksempel stramt bånd, skjeve sitter, uriktig utført øvelse, eller at fører rett og slett går seg bort i banen.
Ved hinderpasseringene gjelder samme regler som i agility med hensyn til vegringer og riv.
Tips og råd:
Å stille på stevne med Norsk Rally-Lydighet:
- Fører må være medlem i NKK
- På hjemmesiden til NKK (www.nkk.no) og NRL (www.rally-lydighet.com) ligger oversikter over årets konkurranser i rally-lydighet
- Det er ikke lov å benytte godbit i konkurransen, men det er opprettet en rekruttklasse med øvelser fra klasse 1 der dette er tillatt.
Husk ved påmelding:
Navn, adresse, telefon, e-post, hundens navn, rase og registreringsnummeret til hunden (NRL) eventuelt NOX-registeret (for blandingshunder) og klassen du stiller i.
På stevneplassen:
- Når du ankommer stevneplassen (i god tid) vil det være et sekretariat hvor du melder deg for tildeling av startnummer.
- Her vil du også få opplyst når det er banevandring i din klasse. Startlister skal også være oppslått på et synlig sted.
- Banevandringer er på ca 10 min og det lønner seg å bruke denne tiden godt.
- Det er ikke lov å spørre underveis i konkurransen hvis du skulle være usikker på noe.
- Dommeren dømmer fra start til mål også mellom øvelsene.
- Om du disker underveis så kan du få fortsette ut løypa så sant det ikke går over maksimal-tiden. Med andre ord er trening i banen ikke akseptert.
- Når banevandringen er slutt er det være lurt å konsentrere seg om hunden, men husk det er du selv som har ansvaret for å være på plass når det er din tur.
- Tiden starter når du passerer startskiltet og avsluttes når du passerer målskiltet.
- Dommeren gir tydelig klarsignal når du skal starte.
- Ved lik poengsum vil den raskeste vinne, men det er ikke lov å løpe der det ikke hører med til øvelsen.
Her er skiltene til de ulike klassene:
Sist leste artikler:
Rally-lydighet
Les artikkelen
Arkaiske urhunder / Hesperocyoninae
Les artikkelen
Forbudte hunderaser
Les artikkelen
Agility
Les artikkelen
Sist oppdaterte artikler:
Gårdshunder
Les artikkelen
Gjeterhunder
Les artikkelen
Hva er en hunderase?
Les artikkelen