Norrbottenspets

Norrbottenspets

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Norrbottenspets.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Norrbottenspets er en liten spisshundrase som stammer fra det nordlige Sverige, spesielt i grensestrøkene mot Finland. Den er også kjent som nordisk spets.

Norrbottenspets er en liten kvadratisk spisshund med stor arbeidskapasitet og utholdenhet. Hodet er tørt, kraftig og kileformet. Skallen er svakt hvelvet, stoppen godt, men moderat markert, snuten tilspisset. Øynene er mørke, ørene middels store, spisse og stramt stående. Kort og kreftig hals. Velutviklet dyp brystkasse og en aning opptrukket buklinje. Bredt, kort lend. Muskuløse bein og små kompakte labber. Halen er høyt ansatt og bæres løst ringlet på siden av låret.

Pelsen er kort, tett og hard. Fin og bløt underull. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, mest ønskelig er hvit grunnfarge med gulbrune eller rødbrune til brune tegninger.

Hannenen blir ca. 43–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 12–13 kg. Tispene blir ca. 40–44 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 9–11 kg.

Norrbottenspets er en treskjellende jakthund av spisshundtype. Den har tradisjonelt vært brukt til jakt på tiur og orrfugl, men den brukes også som jakthund på små pelsdyr, f. eks. ekorn og mår. Den kan også brukes til jakt på større vilt. Rasen har imidlertid også en rekke andre brukshundegenskaper, ikke minst innen hundesport. Den regnes også som en ypperlig familiehund og vakthund.

Norrbottenspets er en livlig, aktiv, utholdende og meget modig hund. Den har en balansert personlighet og er svært sjelden verken redd eller aggressiv, selv om den gjerne skjeller når det kommer fremmede. Den skal også være en stabil god hund for barnefamilier, men den krever en god del mosjon for å trives maksimalt.

Norrbottenspets regnes som en sunn rase. Pelsen krever normalt vedlikehold.

Historikk for Norrbottenspets

Norrbottenspets er trolig en meget nær slektning med finsk spets og kan minne mye som norsk lundehund. Som type er den trolig svært gammel, men som egen hunderase er den langt yngre. I Nord-Sverige, der denne hunden var mest populær, var den også kjent som hushund i tidligere tider.

Rasen ble renavlet i det første tiåret etter 1900, da en løytnant Kantzov skal ha tatt særlig interesse av denne lille jakthunden. Han skriver i 1911 et brev til den svenske kennelklubben og forteller at han siden 1907 har notert ned alle detaljer omkring «norrbottens fågelhund», og legger samtidig ved et forslag til rasestandard. I 1912 kan man se av svensk kennelklubbens tidsskrift at det ble bevilget 100 kroner til arbeidene med å gjøre «norrbottens fågelhund» til en egen hunderase. Alt på den tiden var den opprinnelige hushunden svært sparsom i antall, til tross for at den femti år tidligere hadde vært ganske vanlig over store deler av Nord-Sverige og Finland.

Kantzovs arbeid ledet fram til både en rasestandard og full anerkjennelse av rasen, men særlig mer ble det ikke til. I 1947 ble rasen derfor fjernet fra kennelklubbens register, i det ingen nye hunder hadde blitt registrert eller var kjent oppdrettet siden 1936. Rasen ble derfor i 1948 ansett å være utdødd.

Mot slutten av 1950-tallet ble det imidlertid en endring på dette, da jegermester Stig Onnefelt flyttet til Pajala. Han oppdaget at det fortsatt fantes slike hunder rundt om på gårdene, og begynte et ambesiøst arbeide med å gjenskape rasen utover på 1960-tallet. I 1963 fikk ha i stand en egen fågelhundssektion under Norrbottens Älghundsklubb til å bistå i dette arbeidet. Arbeidet med å få i stand en ny rasestandard ble gjort av Onnefelt, som selv var eksteriørdommer, og Rune B. Samuelsson. I 1967 ble den første spesialklubben dannet, under navnet Specialklubben för Skällande Fågelhundar, og rasen anerkjent av SKK.

Rasen er ikke særlig tallrik noen steder. I Norge ble det dannet en spesialklubb for rasen i 1985. Raseklubben omhandler både finsk spets og norrbottenspets.

Mer om Norrbottenspets:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 276

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 12-13kg
Tispe: 9-11kg

Høyde (cm):

Hann: 43-47cm
Tispe: 40-44cm

Farge(r):

Alle farger og fargekombinasjoner

Pelslengde:

kort

Pels:

kort, tett, hard

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Elghunder
...   elghunden er en glimrende jaktpartner på storviltjakt. disse hundene...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem n...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomi...
Svenske-hunderaser
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles ...
Treskjellende-hunder
...treskjellende hunder (eng. treeing hounds) kalles også gjerne treskjellere eller halsende hunder. dette er en grupp...

Bilder av Norrbottenspets

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Norrbottenspets, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Norrbottenspets kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.