Bosnisk Strihåret Støver

Bosnisk Strihåret Støver

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Bosnisk Strihåret Støver.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Bosnisk Strihåret Støver er en jakthund som er avlet i Bosnia. Rasen er en sporhund, opprinnelig brukt i større jaktlag.

I rasestandarden beskrives oppførslen som livlig så vel som nysgjerrig og utholdende. Ulikt mange andre større hunder og jakthunder, er de kjent for å være gode kjæledyr og venner.

Baraken ble først godkjent av FCI i 1965 under rasenavnet llyrian Hound. Navnet ble endret til et mer å beskrive opprinnelsesområdet i Bosnia. Rasen er i gruppe 6, sporhunder, seksjon 1.1 Store hunder og har FCI-nummer 155.
Barak er også anerkjent av The United Kennel Club (UKC) med navnet Barak i sporhund-gruppen. Rasen er ikke anerkjent av andre større kennelklubber i den engelsk-talende delen av verden, selv om mange mindre kennelklubber, internett hunderegistere og registre over skjeldene raser registerer den som en unik rase.

Det mest slående ved utseende til den Bosniske Strihårete Støveren er dens stri, loddene, harde gulaktige pels (hvete eller rød) eller gråe farger, ofte med skinnende hvitt på hodet sammen med andre hvite merker. Standaren satt for kroppens lengde er ti prosent lenger enn høy; disse proposjonene er gitt for å differensiere den Bosniske Stihårede Støveren fra andre hunder i settingen som er "a bit low on leg". Høyden varierer mellom 46 og 55 centimenter og vekten er mellom 16 og 24 kilo. Normalt bærer hunden halen bøyd svakt oppover, og har en bustete mustasje og skjegg.

I rasestandarden beskrives oppførslen som livlig så vel som nysgjerrig og utholdende. Ulikt mange andre større hunder og jakthunder, er de kjent for å være gode kjæledyr og venner.


Historikk for Bosnisk Strihåret Støver

Bosnisk Strihåret Støver er en jakthund som er avlet i Bosnia. Rasen er en sporhund, opprinnelig brukt i større jaktlag.

Navnet Bosanski Oštrodlaki Gonič's er direkte oversatt som grovhåret, bruddhåret og røffhåret, blant annet og refererer til strukturen til den stri pelsen.

Barak var navnet på en tyrkisk general som okkuperte Hodidid i 1435. En del av erobringen av området ved det Ottomanske riket. Han var broren til Isa-Beg Ishakovć som grunnla Sarajevo i 1461. Sagn identifiserer Barak for å holde grovhårede jakthunder, og navnet Barak ble brukt til å referere til hundene med den grove pelsen.

Det tidligste navnet som ble gitt til Baraks rase var Illyrian Hound, med referanse til et pre-slavisk folk i området. Dagens avl er nedstammet fra innfødte hunderase, krysset med en Italiensk gun dog i 1890-årene.
Lokale jegere ville produsere en effektiv sporhund, og utviklet rasen i det 19. århundre ved hjelp av de tilgjengelige hundene. Den tidlige typen av den mindre rasen Istarski Kratkodlaki Gonič kan også ha vært brukt for å avle frem rasen Barak.

Mer om Bosnisk Strihåret Støver:

Rasestandard FCI / NKK

Gruppe:
 Drivende- og sporhunder  (Gruppe 6)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 155

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 16-24kg
Tispe: 16-24kg

Høyde (cm):

Hann: 46-55cm
Tispe: 46-55cm

Farge(r):

Gulaktig, hvete, rød eller gråe toner

Pels:

Stri, lodden, hard

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Stovere
...støvere (av tysk stöbern, som betyr å jage opp eller fyke etter), er en gruppe med drivende jakthunder som jager vilt gjenno...

Bilder av Bosnisk Strihåret Støver

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Bosnisk Strihåret Støver, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Bosnisk Strihåret Støver kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.