Faraohund

Faraohund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Faraohund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Denne rasen regnes av mange for å være verdens eldste tamhundrase, selv om dette ikke kan bevises på noen måte. En Farao-hund-lignende hund er avbildet i egyptiske graver fra før 2000 år f. Kr. og omtalt i ennå eldre skrifter. Den egyptiske guden Anubis har et hode som en faraohund.

Faraohunden er en elegant og langbeint hund med en langstrakt kropp, som har mange fellestrekk med myndene. Den er kvikk og hurtig, og galopp er en naturlige bevegelsesform. Den har et edelt utseende med tørre, rene linjer. Den er elegant og lettvint, men likevel kraftig og muskuløs. Hodet er kileformet, langt og smalt som hos myndene, men den har stående spisse ører. Den lange halen bæres på myndevis.

Pelsen er fin, kort og glatt tilliggene. Fargen er rød, hvite tegninger i brystregionen og ei smal hvit stripe i pannen er tillatt. Hvit haletipp er ønskelig.

Hannene blir normal 56–63,5 cm i skulderhøye og veier gjerne 25–30 kg. Tispene blir normalt 53–61 cm i skulderhøyde og veier gjerne ca. 2–5 kg mindre enn hannene.

I Norge er denne hunden først og fremst en flott familiehund og en spennede utstillingshund, men på Malta og flere andre steder brukes den fortsatt som jakthund på småvilt. Den er meget hurtig og bruker både syn, lukt og hørsel når den jakter. Den regnes også som en ypperlig sporhund og kan med stor sikkerhet også bli en god ledhund, siden rasen sjelden bjeffer utenfor sitt domene. I tillegg er den ypperlig egent til mange former for hundesport.

Faraohund er en livlig, trofast og lojal hund som krever mosjon og menneskelig kontakt for å trives maksimalt. Rasen regnes som flink med egne barn, men er gjerne noe reservert overfor fremmede. Den passer trolig best for folk som har litt erfaring med hund fra før.

Rasen regnes som sunn. Den er kjent for ikke å trives når det blir for kaldt eller om det regner.

Historikk for Faraohund

Rasen har med stor sikkerhet felles opphav med bl.a. ibizahund, kanari-hund og etnahund. Faraohunden utviklet seg på Malta for omkring 3000 år siden. På Malta blir hunden kalt "Kelb tal-Fenek" som betyr rett og slett "hund som jakter på kaniner".

Rasen ble brakt til øyene i Middelhavet av fønikerne alt omkring år 1000 f. Kr, og da spesielt til Goza og Malta. Den regnes som Maltas nasjonalhund, og fordi rasen ble isolert på disse øyene, har typen blitt både bevart og utviklet der.

Faraohunden er en hetsjakthund, først og fremst for gasell, hare og kaninjakt, men den jager ved hjelp av både lukt, syn og hørsel. På 1920-tallet ble rasen importert til England og rundt 1970 ble den anerkjent av den engelske kennel klubben. Den har siden spredt seg til hele verden. Faraohunden er både kvikk og rask, og galopp er dens naturlige bevegelsesform. Det er en elegant og hengiven familiehund, hvis opphav klart tilhører myndene. Vi kan nevne at bekjentheter som prisesse Antoinette av Monacco og prins Henrik av Danmark holder faraohund.

I dag finnes det omkring 3-4000 av disse hundene rundt om i verden, men på Malta, i dens naturlige miljø, kan den være i ferd med å dø ut. Det har derfor nylig blitt lansert en kampanje for å redde disse vakre hundene.

Mer om Faraohund:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Primitive raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 248

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 25-30kg
Tispe: 20-28kg

Høyde (cm):

Hann: 56-63,5 cm
Tispe: 53-61 cm

Farge(r):

rød, hvite tegninger i brystregionen

Pelslengde:

Kort

Pels:

glatt, liggene

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Noe

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Hundens-opprinnelse
...opprinnelsen hundens opprinnelse, eller rettere sagt ulvens utviklig til hund, startet trolig for ca. 60 000...
Mynder
...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt ho...
Pariahunder
...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe av ...
Podencoer
...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hun...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og a...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i...

Bilder av Faraohund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Faraohund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Faraohund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.