Islandsk Fårehund

Islandsk Fårehund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Islandsk Fårehund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Islandsk fårehund er en mellomstor spisshund med røtter i Norden og Storbritannia. På islandsk heter den íslenskur fjárhundur.

Islandsk fårhund er ikke en like homogen hunderase som mange andre raser. Den finnes i flere lokale varianter, som sett sammen kan se ganske ulike ut.

Islandsk fårehund har en relativt kraftig og kort kropp, som ikke må være for tung. Halsen er kraftig og hodeformen kileformet med spiss snute og tydelig markert stopp. Ørene er brede ved basen, triangulære og stående. Brystkassen er bred og dyp og buklinjen godt opptrukket. Muskuløse lemmer og runde labber. Bakbeina har dobbeltsporer. Halen er middels lang og bæres ringlet over ryggen.

Pelsen er middels kort eller lang. Lengre rundt halsen, bak på lårene og på undersiden av halen. Forholdsvis kort på hodet og lemmene. I kulde utvikles ullaktig myk underull, avhengig av hvor kaldt det blir. Pelsfargen er gjerne hjortebrun eller gyllenbrun med islett av lyser brunt og sorte hårspisser. Ellers er alle farger tillatt, men det er ønskelig at grunnfargen dominerer.

Hannhunder blir gjerne 42–48 cm i skulderhøyde og veier normalt 12–15 kg. Tispene blir ca. 38–44 cm i skulderhøyde og veier normalt 10–13 kg.

Islandsk fårehund har tradisjonelt vært oppdrettet som brukshund, og da spesielt som gjeterhund og vokterhund for sau og islandshest. Den har i alle år vært regnet som en ypperlig gårdshund med fremragende instinkter som vakthund. Den er modig, aktiv og arbeidsom. Rasen har også egenskaper som familiehund.

Islandsk fårehund er en karaktersterk hund med sterk personlighet og egenvilje. Den trenker en tydelig leder. Den regnes som tillitsfull og vennlig med mennesker, men ofte litt mistenksom overfor fremmede. Som rase passer den best i en aktiv familie, som vet å gi den nok mosjon og oppgaver. Den vil neppe trives særlig godt som innehund. Heller ikke bør den være et typisk valg for en familie med små barn, om en da ikke bor på gård og har bruk for en arbeidshund.

Lettstelt hund. Rasen har sunn helse.

Historikk for Islandsk Fårehund

Mange liker å hevde at denne hunden ble ført til Island av skandinaviske vikinger på 800-tallet, men det medfører neppe riktighet. At den har et stamtre som er sterkt knyttet til de gamle skandinaviske spisshundene er nok mer korrekt, for de hundene vikingen før til Island har nok blandet seg med andre hunder som kom dit fra andre strøk. Noen mener den har en felles stamfar med norsk buhund.

På 1800-tallet var rasen i så dårlig forfatning, etter en valpesykeepidemi på øya, at den nesten forsvant, men noen engelske oppdretter klarte å redde den. Denne redningsoperasjonen har imidlertid ført til at dagens islandshunder må kunne sies å være et resultat av avl mot slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet. Rasen ble anerkjent i Danmark så tidlig som i 1898, men den er ikke særlig tallrik noen steder i verden.

Mer om Islandsk Fårehund:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 289

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 12-15kg
Tispe: 10-13kg

Høyde (cm):

Hann: 42-48cm
Tispe: 38-44cm

Farge(r):

hjortebrun eller gyllenbrun

Pelslengde:

kort/lang

Pels:

I kulde utvikles ullaktig myk underull

Pelsstell:

en del

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Aktiv

Fra DogLex

Islandske-hunderaser
...det finnes kun en islandsk hunderase med internasjonal anerkjennelse, nemlig den islanske fårehunden. om isla...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nor...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomisk...

Bilder av Islandsk Fårehund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Islandsk Fårehund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Islandsk Fårehund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.