Gordon Setter

Gordon Setter

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Gordon Setter.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Gordon setter tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til og oppsto som sådan trolig i Skottland alt på midten av 1500-tallet. I de senere år har hunderasen alt blitt stadig mer populær her hjemme i Norge

Opprinnelig var gordon setter den største av setterene, men den ble av mange ansett å være litt for tung og treg. Dagens gordon er derfor blitt lettere og mindre, men lagt hurtigere enn tidligere. Som sådan er den i dag en typisk setter hva type angår, men den skiller seg fra den irske og engelske gjennom å være 2-farget sort og tan. Pelsen er lang og glatt, og skal være glinsende blank. Kort og fin på hodet og framsiden av beina, middels lang ellers på kroppen, og lang og fin på baksiden av beina. Undersiden av halen og buken skal ha såkalt fanepels (lang). Foran i brystet er også pelsen noe lengre enn ellers og silkeaktig.

Kroppen er middels lang og brystkassen skal ikke være for bred, men dyp. Kort rygglinje og bred og lett velvet lende. Hodet skal være høyere enn bred og ha tydelig markert stopp. Hannene veier typisk 20-25 kg, mens tispene gjerne er litt lettere (fra ca. 15 kg). Skulderhøyden varierer normalt fra ca. 58-66 cm. Tidligere veide gjerne denne hunden ca. 5 kg mer og var noe høyere.

Gordon setter er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund. Den søker gjerne ikke like vidstrakt som de andre setterne, men regnes som dyktig og energisk, og skal være spesielt godt utrustet å for jakte på storfugl i skogen, men også rype i fjellet. Den er dessuten er ypperlig familiehund, spesielt for folk som er glade i å ferdes mye ute i naturen.

Gordon setter er en tøff og utholdende hunderase som trenger mye mosjon for å trives maksimalt. Den er rolig av natur, regnes som lett å håndtere og skal være flink med barn. Individer fra slekter med meget sterk jaktlyst kan bli noe egenrådige. Pelsen krever normalt vedlikehold, men må undersøkes jevnlig for flått o.l

Historikk for Gordon Setter

Gordon setter oppsto som type alt på 1500-tallet, men opphavet er usikkert. Noen mener at rasen kom til gjennom kryssavl mellom engelsk setter, collie og blodhund. Tidligere gikk rasen under navnet black og tan skotsk spaniel. En slik hund ble bl.a. importert til Frankrike i 1860, men særlig mer vites ikke. Rasen har fått sitt navn etter hertugen av Richmond and Gordon, hertug Alexander 4 (som døde 84 år gammel i 1827). Han skal visstnok også være en av de ansvarlige bak utformingen rasen, som trolig fikk sin endelige utforming på 1890-tallet. Den først raseklubben ble dannet alt i 1891, men denne inngikk da første verdenskrig brøt ut i 1914. En ny klubb ble så etablert i 1927, kalt The British Gordon Setter Club.

Det fortelles at rasen kom til Norge alt på 1850-tallet, da en engelskmann ved navn Eardley John Blackwell bosatte seg i Vågå i Oppland. Han skal ha bragt med seg flere hunder og også drevet med et visst avlsarbeid. I Norge er rasen representert av Norsk Gordonsetter Klub, I så måte rangerer den på 6. plass over de 10 mest populære hunderasene i Norge siste 5 år (2000-2004).

Mer om Gordon Setter:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Stående fuglehunder  (Gruppe 7)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 006

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 20-25 kg
Tispe: 15-20 kg

Høyde (cm):

Hann: 58-66 cm
Tispe: 58-66 cm

Farge(r):

Sort/tan

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Glatt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Familiehund
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig ans...
Fuglehunder
... noen fuglehundraser er: labradorer golden retrievere engelsk springer spaniel ...
Settere
...settere (entall = setter, av eng. setting, som betyr å stivne eller fryse til) er en betegnelse som brukes om en ...
Staende-fuglehunder
...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som typi...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i rea...

Bilder av Gordon Setter

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Gordon Setter, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Gordon Setter kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.