Khala

Khala

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Khala.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Khala (uttales «cow-la»), også kalt hårløs khala og boliviansk nakenhund, er blant de minst kjente av nakenhundene i verden. Den regnes av mange som en genetisk variant av peruviansk nakenhund (Perro sin Pelo del Perú) og eksisterer i to størrelsesvarianter, kalt khala medio og khala grande.

Khala er lojal og kjælen mot familie og venner, men reservert, utilnærmelig og tidvis direkte fiendtlig mot fremmede. Dette er en svært primitiv hunderase som bare passer for mennesker med solid erfaring med slike hunder. Den skal være tolerant ovenfor kjæledyr og bufe, men ikke underdanig. Som primitive hunder flest vil den heller løp unna enn konfrontere andre hunder, noe som nok skyldes overlevelsesinstinktet. Blir den skremt stivner den til (fryser). Det fortelles også at denne hunden trives best i selskap med andre hunder, spesielt hunder av egen rase. Den trenger tålmodig og vennlig, men bestemt dressur, og den må på ingen måte domineres. Da vil den miste sitt særpreg. Rasen har et utpreget jaktinstinkt som kan utløses av et dyr som løper. Alle nakenhunder har et gen som gjør at de ofte mangler noen tenner. Nakenhunder som er lyse i huden blir fort solbrente i sterk sol og trenger beskyttelse, enten i form av bekledning eller solkrem med høy solfaktor. Mørke nakehunder tåler imidlertid nesten like mye sol som hunder med behåring.

Høyde: Medio 36-41 cm.
Høyde: Grand 43-51 cm.
Vekt: Medio 6.8-13.9 kg.
Vekt: Grande 8-13.5 kg.

Historikk for Khala

Som hunderase mangler khala internasjonal anerkjennelse, men typen er beviselig eldre enn Christofer Columbus' oppdagelse av Sør-Amerika.Det eldste bevis man har for denne hunderasen stammer fra perioden 1200-1470 og er påvist i gravfunn (såkalte tårngraver eller chullpas) gjort i områder på høysletten i Andesfjellene som omfatter både Peru, Bolivia og Chile. Gravene viser også andre hunder, men khala er mulig å påvise bl.a. som følge av de degenrerte tennene hårløse hunder har. Et av funnene var dessuten mumifisert.

Mer om Khala:

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Farge(r):

Ofte mørk grå

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Mynder
...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativ...
Nakenhunder
...nakenhunder er hunder som ikke har pels, eller eventuelt svært lite behåring på kroppen. årsaken til dett...
Pariahunder
...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe...
Sma-harlose-hunderaser
...små hårløse hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 4 i fcis gruppe av selskapshunde...

Bilder av Khala

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Khala, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Khala kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.